Moederdag waar kom het vandaan?

Moederdag

De Moeder van Moederdag

Moederdag waar komt het vandaan?

Zondag 10 Mei 2020 Moederdag.

Vaak wordt gezegd dat deze dag is uitgevonden door de media en de commercie, de oorspronkelijke viering van Moederdag is om een moeder vooral te eren uit dankbaarheid.

Een moeder is de belangrijke schakel van het gezin en de meest belangrijke persoon voor de opvoeding, is al terug te vinden in het oude Griekenland. De oorsprong van Moederdag zoals wij het nu kennen is echter afkomstig uit Amerika.

Moeder van Moederdag

Ann Marie Reeves Jarvis (moeder van Anne Marie) kreeg elf kinderen, waarvan slechts vier de volwassen leeftijd bereikten.

Ondanks haar grote familie onderhield ze een actief leven waarin ze deel nam aan activiteiten van kerk en allerlei zinvolle burgerzaken.

Ze was voorvechter voor de gezondheid en veiligheid van de arbeiders.

Maar haar meest opmerkelijke bijdrage was de vorming van ‘Mothers Day Work Clubs

Op 9 mei 1905 overleed Ann Marie Reeves Jarves op 72-jarige leeftijd. Op de dag van haar begrafenis in Philadelphia werd de bel van de Andrews kerk, 72 keer ter ere van haar geluid.

 

Ze blijft altijd gewaardeerd als ‘de moeder van Moederdag’.

Anna Marie Jarvis

Moederdag heeft verschillende oorsprongen. De dag werd echter pas echt populair in 1907, toen Anna Marie Jarvis haar eigen moeder begon te eren die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) voor medicijnen en andere goederen voor moeders had gezorgd.

Haar eigen moeder overleed in 1906 op de tweede zondag van mei en Anna wilde iets doen om een eerbetoon aan alle moeders te brengen. 

Een jaar na haar moeders overlijden, ook weer op de tweede zondag van mei, gaf Anna een anjer aan iedere moeder die in de kerk aanwezig was.

Moederdag nationale feestdag

Anna ging de samenwerking aan met scholen, zakenlieden en politici. Het resultaat: de gouverneur van West-Virginia riep iedereen in 1910 op om Moederdag te vieren op de tweede zondag van mei.

En in 1914 besloot de toenmalige president Woodrow Wilson dat die tweede zondag in mei voortaan de nationale feestdag Mother’s Day zou zijn.

Moederdag 2 de zondag mei 2020
Woodrow wilson maakt in 1914 moederdag nationale feestdag

Moederdag 1928 naar Nederland

In 1924 kwam Moederdag overwaaien naar ons land. De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde introduceerde deze dag met gerichte campagnes. Ze hoopte hiermee de bloemenverkoop in Nederland te stimuleren. De eerste officiële Moederdag in ons land stamt uit 1928.

Cadeau tip

Moeders dag kan niet beter beginnen dan met een lekker Moederdag-ontbijt op bed. Een compleet verzorgd zeeuws moederdag ontbijt opgemaakt in een mooie rietenmand met lint, ballonnen en rozen. Een heerlijke doos bonbons, voor haarzelf, met z’n 2 of met het hele gezin.

Moeder Lekker Verrassen? Bestel Hier!